Code Diversiteit en Inclusie

Code Diversiteit en Inclusie

Stichting Asele omarmt de Code Diversiteit en Inclusie en beschouwt zichzelf een voorloper op dit gebied. Of het nu gaat om partners, publiek, personeel of programma, het stimuleren van diversiteit en inclusie wordt vrijwel automatisch meegenomen. Er wordt in het plan duidelijk op welke terreinen en manieren we ons bewust en onbewust verhouden tot
diversiteit en inclusie. In aanvulling hierop geven we kort aan waar we per ‘P’ staan.

Programma
Boi Akih staat al meer dan twintig jaar voor een muzikale zoektocht vol nieuwe experimenten en ontdekkingen. Hierdoor zijn we inmiddels thuis in muzikale tradities uit alle windstreken: van moderne jazz tot klassieke Indiase muziek en van Melanesische, Afrikaanse en Europese folk tot geïmproviseerde muziek. Het is een voortdurende wisselwerking tussen muziekstijlen en bronnen die elkaar versterken en leiden tot composities die vaak voor een breed publiek herkenbaar zijn.

Publiek
Om een breed en divers publiek te bereiken zoeken we keer op keer nieuwe plekken voor onze optredens . We spelen op grote festivals (nationaal en internationaal) en zoeken in Nederland, met name ook in de regio, naar unieke kleinere plekken om ons werk te spelen. Van North Sea Jazz tot de dorpskerk Huizum in Leeuwarden, van het BIMHUIS in Amsterdam tot de Schouwburg Deventer, we streven er altijd naar door heel Nederland een zo divers mogelijk publiek te bereiken. We participeren in het lokale festival in de eigen woonwijk in Amsterdam-Noord, waar mensen uit de buurt op afkomen. Voor de DAT! school in Noord zullen we als duo meewerken aan hun programma Keluarga. We werken dan met jonge makers ( kinderen en jongeren) in diverse kunstvormen dans, theater, spoken word e.d.

In het algemeen nemen we voor publiek tijd na het concert om in gesprek te gaan over de muziek en de culturele tradities van de muzikanten.

Af en toe geven we workshops over de werkwijze van Boi Akih met studenten conservatoria. Dit gebeurt vooral als we internationaal spelen, bijvoorbeeld in Indonesië en Maleisië en in het verleden ook in Zuid Afrika en Mexico. Soms wordt er ruimte gemaakt om in gesprek te gaan vaak met jonge musici van een land waar we een tournee hebben. Bij het kiezen van speellocaties letten we expliciet op rolstoeltoegankelijkheid. Zeker als we spelen op de grotere festivals en locaties, zijn hier gelukkig standaard voorzieningen voor. Een enkele keer, bij de wat kleinere concerten op minder gangbare plekken, lukt het helaas niet.

Personeel en Partners
Naast de vaste kern bestaand uit Niels Brouwer en Monica Akihary werken freelancers en muzikanten. In het maakproces zijn, omdat dat in ons werk centraal staat, automatisch mensen betrokken uit verschillende landen met verschillende culturele achtergronden. Ook als het gaat om freelancers in de uitvoering en partnerorganisaties, zoeken we naar personen en organisaties die aansluiten bij onze missie en die ons werk, waarin de muzikale en maatschappelijke verbinding centraal staat, representeren.